Voor 19:00 uur besteld, morgen ontvangen. Vanaf € 50 - gratis bezorgen
0900-BERRYDEMEY | (0900-2377933)
€ 0,05 pm
Vragen ?
Kies je taal:
[close]

Het alleszeggende 15-stappenplan voor vetverlies

01 februari 2012

Dieet, volgens de Dikke van Dale:
di·eehet; o diëten leefregel wat eten en drinken betreft, bv. op medische gronden of om af te vallen

Kijk, da’s duidelijk. Als je jezelf te dik vindt en met succes een dieet volgt, dan val je af. En dat is de reden waarom ik mijn cliënten voorhoud dat ze vooral niet op dieet moeten gaan. ‘Ga gezonder leven, ga trainen met gewichten, al of niet in combinatie met een andere sport’, zeg ik ze. ‘Ga gezonder eten. Maar ga niet op dieet.’ Als je afvalt doordat je minder eet, dan is dat meestal niet gezond. Gewichtsverlies door minder eten maakt je meestal ook niet mooier, en het is bovendien vaak niet blijvend.

Wat al die mensen die op dieet gaan eigenlijk moeten verliezen is vet, en niet zozeer gewicht. Het lijkt alsof ik speel met woorden, maar tussen ‘gewicht verliezen’ en ‘vet verliezen’ zit een wereld van verschil. Inderdaad, als je minder gaat eten en gewicht verliest, dan verlies je ook vet. Maar je verliest onherroepelijk ook spiermassa. En dat is wat je niet wilt. In je spieren verbrand je vet. Hoe meer spiermassa je hebt, des te meer vet verbrand je. Andersom gezegd: hoe meer spieren je verliest, des te minder vet verbrand je.

Je spieren verbranden niet alleen vet als je ze gebruikt. Spieren zijn grootverbruikers van energie. Ook als je niets doet, verbranden ze vet, gewoon omdat ze zichzelf in stand willen houden. Elke kilo spiermassa die je hebt verhoogt je dagelijks energie verbruik met ongeveer 50 tot 70 kilocalorieën. Zeker als je wilt afvallen, dan wil je liefst meer spiermassa, en in ieder geval beslist niet minder.

Als we ouder worden verliezen we na het dertigste levensjaar elk jaar een beetje spiermassa, zeker als je niets verandert. Daarom worden we steeds makkelijker dik als we ouder worden. En daarom maakt elke keer dat je ‘op dieet’ gaat je op de langere termijn vaak weer een beetje dikker. Elk dieet snoept iets van je spiermassa af en vermindert je verbranding. Daar komt het jojo-effect vandaan. Daarover ging mijn blog ‘Crashdieet of juiste voedingswijze’.

De moraal van dit verhaal? Als je te dik bent, focus je dan op je vet en niet op je gewicht. Verlies zoveel mogelijk vet, maar vergroot als het even kan je spiermassa. Streef niet naar minder kilo’s op de weegschaal, maar naar een strakker lichaam in de spiegel. De spiegel liegt niet. Dat doet de weegschaal ook niet, maar de spiegel geeft vollediger informatie dan de weegschaal. De weegschaal geeft iedereen die op dieet is valse complimentjes, en vertelt je hoeveel kilo’s je bent kwijtgeraakt. Hoeveel vet er nog op je lichaam zit, en hoeveel spiermassa je bent kwijtgeraakt, dat vertelt de weegschaal je niet. De spiegel wel. Die vertelt afslankers hoe hun lichaam kleiner wordt, maar er tegelijkertijd vormlozer en slapper gaat uitzien. Als je mijn aanpak volgt, gaat je lichaam er in de spiegel juist beter en aantrekkelijker uitzien. Je vetmassa verdwijnt, maar je spiermassa blijft zitten. Of je spiermassa neemt zelfs toe als je daar een gepaste trainingsmethode voor volgt. Zoals gezegd speelt de leeftijd hier ook een rol.

Het is niet de eerste keer dat ik hierover blog, en waarschijnlijk ook niet de laatste keer. Het is nu eenmaal een belangrijk onderwerp waarover ik veel vragen krijg. ‘Ik snap dat ik niet zozeer minder moet gaan eten als ik vet wil verliezen’, hoor ik vaak als ik mijn vaste riedel heb afgestoken. ‘Maar wat moet ik dan wel doen?’ Op die vraag geef ik antwoord in deze blog. Het is een lang en soms best wel moeilijk verhaal geworden. Omwille van het overzicht heb ik onderverdeeld in 15 stappen. Voer ze allemaal uit, en ik garandeer je dat je resultaten zult zien.

Je zult aan mijn aanpak merken dat ik mijn wortels heb in de bodybuilding. Daarmee bedoel ik niet dat ik je extreem gespierd wil maken, of je extreem veel vet wil laten verliezen, extreem hard wil laten trainen of je een extreem dieet wil geven. Ik bedoel daarmee wel dat ik je ga verlossen van die paar kilo’s teveel aan vet met dezelfde technieken die een bodybuilder gebruikt als hij zichzelf klaarstoomt voor een wedstrijd. Weliswaar op een ander niveau, maar het principe achter de technieken die ik je ga leren is hetzelfde als het principe waarmee ik me in de jaren tachtig en negentig voorbereidde op de Mister Olympia-wedstrijd. Mijn broer Jørgen gebruikt hetzelfde principe in zijn bestseller Action Hero Body, waarin hij verklapt hoe hij Hollywoodsterren als Ben Affleck en Angelina Jolie in topvorm krijgt.

Het maakt niet zoveel uit of je nu een bodybuilder bent, een acteur of gewoon iemand die graag wat steviger in zijn vel wil zitten, het gaat er om dat je vet verliest en spiermassa opbouwt. Of behoudt. En dat gebeurt dus niet als je minder gaat eten, voortdurend rondloopt met hongergevoelens of met trek in eten. Als je je vetlagen te lijf gaat op de manier zoals ik het uitleg, dan eet je gewoon als je honger hebt (zodra je ervaring hebt met het principe). Krampachtig calorieën tellen en ervoor zorgen dat je niet teveel eet, daar doen we niet aan. Belangrijker dan hoeveel je eet is vooral wat je precies eet. En daarmee zijn we toegekomen aan Stap 1.

Stap 1. Knikker levensmiddelen met snel opneembare koolhydraten uit je voedingsschema. Met die koolhydraten bedoel ik tafelsuiker of sucrose, maar ook eenvoudige koolhydraten als glucose, fructose en maltose. Je vindt die producten in snoepgoed, jams en ander zoet broodbeleg, frisdrank, biscuits en koekjes. Die producten moet je mijden. Punt. Alle producten die in de eerste plaats ‘suikers’ bevatten maken je op een heleboel geniepige manieren dik. Ze laten je vetreserves ongekend snel groeien en stimuleren bovendien je eetlust, zodat je nog meer vet opbouwt.

Dat snel opneembare koolhydraten ongezond zijn weten de meeste mensen wel. Minder bekend is dat snel opneembare suikers ook in zogenaamd gezonde ‘ongezoete’ vruchtensapjes zitten. Die zitten vol fructose. Een ander voedingsmiddel dat je beter kunt mijden is bier. Bier zit vol maltose.

Ook zetmeelproducten zonder vezels, zoals witbrood, beschuit, koekjes, croissants en biscuits moet je mijden. Je lichaam zet het zetmeel in die producten razendsnel om in glucose.

Stap 2. Houd de goede koolhydraten in je dieet. Ik weet dat sommige dieetgoeroes alle koolhydraten in de ban doen, maar ik ben het daarmee niet eens. Langzaam opneembare koolhydraten in volwaardige levensmiddelen zijn prima. Langzame koolhydraten, in de vorm van oerdegelijke voedingsmiddelen als havermout en peulvruchten op de juiste tijden zijn prima. In fruit zitten kleine hoeveelheden snel opneembare suikers, maar ook veel vezels, en dus is daarmee ook weinig mis. `Ze zijn als hout op het vuur’, zegt mijn broer Jørgen over die goede koolhydraten in zijn boek. En dat vuur is je stofwisseling, de energievoorziening van je lichaam. Zolang dat vuur brandt verdedigt je lichaam zich tegen ziekten, blijven je botten en spieren op sterkte, ben je alert en heb je energie – en verbrandt je lichaam vet!

Als je met succes van je vetlagen af wilt komen, stap dan af van het idee dat je minder moet eten dan je verbrandt. Denk andersom. Zorg ervoor dat je meer verbrandt dan je eet. Activeer je metabolisme. Laat het vuur hoger branden. Laat dat vuur je vet verteren. Die aanpak maakt je niet alleen slanker, maar ook sterker, gezonder en vitaler. De andere aanpak, het domweg afknijpen van je inname van kilocalorieën, zal er alleen maar voor zorgden dat het vuur verandert in een zielig stapeltje houtskool.

Stap 3. Train met gewichten. Het activeren van je metabolisme gaat optimaal als je traint met gewichten of weerstandmachines. Ja, als je gaat hardlopen verslindt je lichaam energie. En jazeker, een uur duursport verbrandt meer energie dan een uur trainen met gewichten. Daarom hebben voorlichters, wetenschappers en ook trainers ons jarenlang verteld dat we aan duursport moesten doen als we wilden afvallen.

Dat advies is verouderd. Het wordt de laatste jaren steeds duidelijker dat krachtsport – in de vorm van krachttraining, bodybuilding of fitness – een betere keuze is voor mensen die vet willen verliezen. Dat komt onder meer omdat na een sessie hardlopen, fietsen of zwemmen het energieverbruik van je lichaam normaliseert, maar niet na een workout met gewichten of fitnessmachines. Ook na een hele korte training in het fitnesscentrum of in een krachthonk is je energieverbruik dagenlang verhoogd. Dankzij dat ‘naverbrandingseffect’ is krachttraining zo geschikt voor iedereen die graag een slanker en gezonder lichaam wil hebben. Je verbrandt uiteindelijk meer kilocalorieën door een paar uurtjes krachttraining per week dan door urenlang joggen.

Er is nog een tweede reden waarom krachttraining goed is voor mensen die te dik zijn. Krachttraining maakt je gespierder, en hoe meer spieren je hebt… Afijn, dat weet je al. Ga dus naar een gym, of koop zelf wat gewichten en ga trainen. Als je een paar keer per week een klein uurtje kunt vrijmaken zul je al resultaat zien.

Stap 4. Zorg dat je weet hoeveel eiwitten je dagelijks moet binnenkrijgen. Als je vet wil verliezen heb je in de meeste gevallen per kilogram vetvrije massa 2 gram eiwitten per dag nodig. Sommige voedingswetenschappers vinden die inname aan de hoge kant, maar ikzelf vind het nogal meevallen. Ik vind het eerlijk gezegd aan de matige kant.

Je zult wel eerst moeten bepalen uit hoeveel vetvrije kilo’s je lichaam bestaat. Het beste kun je in een fitnesscentrum door een huidplooimeting je vetpercentage laten bepalen. Dit geeft een aardige indicatie. Ook kan je op internet een calculator zoeken die je vetpercentage en vetvrije massa kan benaderen.

Je vindt er eentje op www.ergogenics.org/calculator2.html. Aan de hand van je geslacht, je lengte, je gewicht en de omvang van je taille schat het ding hoe hoog je vetvrije massa ongeveer is.

Stel je voor dat je 90 kilo weegt, en je vetvrije massa 80 kilo is. Dan heb je dagelijks zo’n 160 gram eiwit nodig.

Stap 5. Bereken hoeveel eiwitten je nu al binnenkrijgt. De allerbeste manier om daar achter te komen vergt wat tijd. Je houdt in een dagboekje gedurende een week precies bij wat je eet en drinkt, en hoeveel. Daarna zoek je van al die voedingsmiddelen uit hoeveel eiwit ze bevatten. Die informatie vind je via Google. Je tikt ‘calorieëntabel’ in, en je vindt legio websites met tabellen. Met een beetje zoeken vind je ook sites waarin je meteen het aantal grammen en milliliters kunt invoeren. Dat scheelt rekenwerk.

Stap 6. Verhoog je eiwit-inname per maaltijd tot 20-40 gram. Je weet nu met hoeveel gram per dag je je eiwitinname moet verhogen. Nu moet je ervoor gaan zorgen dat je per maaltijd 20-40 gram eiwit binnenkrijgt. Het verdelen van je eiwitten over je maaltijden zorgt ervoor dat je lichaam zuiniger met die eiwitten omgaat en verhoogt je metabolisme.

Stap 7. Kies je eiwitrijke voedingsmiddelen met zorg. Je haalt je berekende hoeveelheid eiwitten zoveel mogelijk uit volwaardige voeding zoals vis, magere kwark, eieren, vleesvervangers, kip en kalkoen, of mager rundvlees.

Lees de labels van voedingsmiddelen en verdiep je in de voedingswaarde. Veel producten waarvan je denkt dat ze veel eiwitten bevatten zijn in werkelijkheid helemaal niet zo goed.

Dat geldt ook voor veel zuivelproducten. Ze leveren in de eerste plaats vet – zoals volvette kaas - en suikers – zoals melk - en pas in de tweede plaats eiwitten. Magere kwark is een gunstige uitzondering. Ook met vleesvervangers moet je oppassen. Er zijn goede eiwitrijke vleesvervangers op de markt, maar ook veel producten waar je beter met een grote boog omheen kunt lopen. Ze bevatten meer vetten en koolhydraten dan eiwitten.

Om de juiste eiwitten op het juiste moment binnen te krijgen is een eiwitsupplement vaak ideaal als aanvulling op de eiwitten die je door je eten binnen krijgt. Het voedingsprofiel van een lunch wordt stukken beter als je wat belegde broodjes weglaat en vervangt door een eiwitshake. Een eiwitshake is ook een perfecte vervanger voor toetjes, die strak staan van de suiker en slechte vetten. Twee eiwitshakes kunnen je dagelijkse eiwitinname moeiteloos verhogen met 60 gram. Of meer. Met eiwitshakes is het halen van je dagelijkse eiwitinname een makkie.

Stap 8. Neem maatregelen als je buitenshuis gaat eten. De meeste mensen eten het ongezondst als ze van huis zijn. In kantines van kantoren en fabrieken en onderweg, bij automatieken en fast-food restaurants, ontstaan meer dikke buiken dan aan de keukentafel thuis. Ik adviseer daarom iedereen die geregeld buiten huis eet om maaltijdshakes met caseïne te maken, en die mee te nemen. Het vraagt een beetje planning, maar de gezondheidswinst is enorm. Caseïne is een eiwittype dat de honger remt, en lang in je maag blijft zitten. Het is een eiwit waarmee je lichaam zuinig omgaat, en je metabolisme en spiergroei urenlang op een hoog niveau kan houden.

Stap 9. Kies voor schone voeding. Voordat je olie in je auto gooit, lees je wel twee keer het etiket of je wel het juiste product gebruikt. Voordat je iets in je lichaam gooit, zou je niet twee, maar drie keer het etiket moet lezen. Of vier keer. Je lichaam is toch kostbaarder dan je auto? Toch eten de meeste mensen rommel.

De voedingsindustrie haalt verzadigende vezels weg uit producten, waardoor je er makkelijk teveel van eet, en stopt er zout en suiker voor in de plaats. Ik heb het al gehad over de noodzaak om snel opneembare koolhydraten zoveel mogelijk uit je voeding te weren. Je hebt ook goede en slechte vetten. De slechte vetten zijn transvetzuren. Die zitten – jawel - in kant-en-klare voedingsmiddelen als koekjes, gebak, sauzen en pizza’s. Ongezonde vetten maken je makkelijker dik dan gezonde vetten.

De makkelijkste manier om die slechte vetten en koolhydraten uit je voeding te weren is te kiezen voor zo natuurlijk mogelijke producten. Hoe dichter een product staat bij zijn natuurlijke vorm, des te gezonder. Gezonde voeding groeit aan een boom of uit de grond, of heeft gezwommen of rondgelopen. Ongezonde voeding komt uit een fabriek.

Eieren, noten, groenten, fruit, vis, olijfolie, vers en eerlijk vlees, volkoren pasta, bonen – dat zijn eerlijke, natuurlijke en ‘schone’ producten. Ze leveren veel voedingsstoffen die je nodig hebt, zoals vitamines, mineralen, vezels en allerlei beschermende bioactieve stoffen – en verhoudingsgewijs weinig calorieën.

Je kunt nog een stapje verder gaan en kiezen voor biologische producten. Biologische groenten en fruit zijn gekweekt zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, biologisch vee is niet behandeld met medicijnen en biologische voedingsfabrikanten gebruiken geen kunstmatige toevoegingen. Het is tot nu toe nog niet wetenschappelijk aangetoond dat mensen die biologisch eten gezonder zijn dan mensen die dat niet doen. Wel blijkt uit analyses dat er in biologische groenten en fruit hogere concentraties bioactieve stoffen zitten.

Stap 10. Neem eiwitten voor en na je training. Wil je vet verliezen, doe dan aan krachttraining, zei ik zojuist. Krachttraining kweekt vetverbrandende spieren en verhoogt de stofwisseling. Je haalt meer uit je krachttraining als je voor en na je workouts je lichaam geeft wat het nodig heeft. Tijdens en vooral na een training schreeuwt je lichaam om voedingsstoffen, en vooral eiwitten. Het ‘voedingsvenster’ gaat open, zeggen sportwetenschappers dan.

Eet dus 1-2 uur voor je training een eiwitrijke maaltijd of neem een shake, en doe dat na je training nog eens. Een snel opneembaar eiwit als Whey Protein Isolate of Fast Matrix Protein Blend zijn er prima voor geschikt. Na de training werkt ook Milk Protein Isolate erg goed.

Stap 11. Geef je lichaam koolhydraten voordat je gaat trainen. Als je traint verbrandt je lichaam koolhydraten, en je traint beter naarmate je lichaam meer koolhydraten tot zijn beschikking heeft. Als je aan het einde van de dag of aan het begin van de avond traint, dan is dat geen probleem. Je hebt bij elke maaltijd al koolhydraten binnengekregen in de vorm van havermout, pasta, fruit, aardappels of rijst, en die verbrand je dus. Maar als je ’s morgens of vroeg in de middag traint, dan is dat niet het geval. Je zult er dan voor moeten zorgen dat je ’s morgens meer koolhydraten binnenkrijgt, en later op de dag minder. Als je dat niet voor elkaar krijgt, en merkt dat je energie mist tijdens je trainingen, dan kun je koolhydraatsupplementen gebruiken als Maltodextrin of Palatinose. Ze kunnen de kwaliteit van je training merkbaar verbeteren.

Stap 12. Verminder je calorische inname. Inderdaad, ik heb als eerste verteld dat je kunt eten wanneer je daar behoefte aan hebt en dat je geen kilocalorieën hoeft te tellen. Heb ik je belazerd? Niet echt.

Kijk, als je meer kilocalorieën binnenkrijgt dan je verbruikt zul je geen vetmassa afbreken. Het grote geheim van eiwitrijke voeding is dat zo’n dieet de eetlust fiks vermindert. Als je ook snel opneembare suikers elimineert en tegelijkertijd kiest voor vezelrijke en eerlijke voedingsmiddelen verzadigt zo’n dieet nog meer. De signalen voor “trek” of “honger” zijn dus anders en reëler en hierdoor eet je dus automatisch minder. Je inname van kilocalorieën zakt daardoor meestal onder 2500 of 2000 kilocalorieën die een man of een vrouw grofweg dagelijks nodig hebben. En dus verdwijnt je lichaamsvet terwijl je toch gewoon eet als je honger hebt. Meestal, tenminste. De weegschaal – ja, de weegschaal in dit geval– zal je vertellen dat je een paar onsjes per week afvalt of op gewicht blijft. Je bent vet aan het verliezen en spiermassa aan het opbouwen. Je doet het prima.

Soms eten mensen te weinig als ze op mijn manier afvallen. Dat is het geval als je na een week meer dan een kilo bent afgevallen. Dan moet je toch iets meer calorieën innemen, want als je zo snel gewicht verliest breek je spiermassa af. Controleer eerst even of je eiwitinname wel goed is en pas die aan, als dat nodig is. Is er niks mis met je eiwitten, verhoog dan je inname van andere voedingsmiddelen een beetje. Uiteraard houd je je daarbij aan de regels die ik je hierboven heb gegeven. Wat er op neerkomt dat je meer langzame koolhydraten en vetten gaat eten.

Maar soms, heel soms, komen mensen toch aan als ze op deze manier zijn gaan leven. En in dat geval zul je  toch bewust je inname van kilocalorieën moeten verminderen. Natuurlijk verander je niets aan je eiwitten. Je blijft shakes gebruiken, en kwark, eieren of vis, maar je gaat beknibbelen op je voedingsmiddelen die meer vetten en koolhydraten leveren. In eerste instantie de vetten en koolhydraten die je op een dag na de training eet.

Als je met dit alles nog nooit bewust bent omgegaan adviseer ik je om op te schrijven wat je eet, en via labels te achterhalen welke voedingsstoffen en hoeveel kilocalorieën je precies binnenkrijgt. Het is een heel werk, en je ziet er misschien als een berg tegenop. Maar echt, het loont de moeite. Het zal je het inzicht geven waarom het werkt. Na verloop van tijd wordt dit iets wat onbewust een deel van je leven zal zijn. Je zult het dan op gevoel en intuïtie gaan doen. Het opschrijven en tellen is niet eens zo zeer om vooruit te plannen, dan wel om achteraf te evalueren. Bovendien is het nodig om bewuster van goede voeding te worden.

Stap 13. Ondersteun je voeding met supplementen. Voeding en training zijn de allerbelangrijkste instrumenten die je tot je beschikking hebt als je vet wilt verliezen. Maar als je voeding en training optimaal zijn, dan kun je nog meer succes behalen als je met beleid supplementen inzet. Ik heb het hierboven al gehad over eiwitsupplementen zoals Whey Isolate, Caseine Protein, Milk Isolate en Fast Matrix Protein Blend. Elke eiwit heeft zijn eigen toepassing. Wanneer je welke eiwit op de beste manier kunt inzetten lees je elders op deze website.

Uiteraard hebben wij producten ontwikkeld die mensen helpen bij het vet verliezen, zoals onze eetlustremmer Weight Loss ProElite. Maar ook supplementen die je misschien niet meteen met vetverlies associeert kunnen je helpen bij het bereiken van je doel.

  • Leucine ProElite bijvoorbeeld. Gebruik dat bij je shake die je neemt vlak voor of na je training, en je lichaam maakt beter gebruik van de eiwitten in de shake. Bovendien stimuleert leucine de vetverbranding. Meer over Leucine ProElite kun je lezen op onze blogpagina: Blog over Leucine 
  • Een zeer efficiënt antivetsupplement is Arginine ProElite. Mensen die afvallen houden meer kilo’s spiermassa vast en verliezen extra veel lichaamsvet als ze elke dag een paar gram L-arginine slikken. Tegelijkertijd kan Arginine ProElite de kwaliteit van je workout verbeteren en je trainingsresultaat verbeteren.

 Stap 14. Gun jezelf een vaste dag in de week waarop je mag zondigen. Als je jezelf een week aan de regels van hierboven hebt gehouden, dan mag je een dag eten wat je wilt. Ja, alles waarin je trek hebt. Probeer wel de schade te beperken tot één of twee maaltijden.

Door het inbouwen van een vaste dag waarop je mag zondigen zullen je vetlagen om twee redenen sneller verdwijnen. De eerste reden is psychologisch. Zeker als je net overstapt op deze manier van eten kun je een grote psychologische behoefte aan ‘junk’ hebben. De ervaring en wetenschappelijke studies leren dat verbieden van iets wat je wilt vaak averechts werkt. Het verbodene wordt in je hoofd steeds aantrekkelijker, en vroeg of laat geef je toe aan je verlangen. Jezelf daarna weer onder controle krijgen is moeilijk. Elke diëtist kan je vertellen dat door dit mechanisme veel dieetpogingen mislukken.

Als je een vaste dag inbouwt waarop je kunt zondigen voorkom je die vicieuze cyclus, en vergroot je dus je kans op slagen. Je zult zien dat één ‘junkdag’ per week meer dan genoeg is, en dat je met veel plezier de volgende dag weer gezond kunt eten.

De tweede reden waardoor een vaste junkdag je helpt bij je gevecht tegen je vetlagen is fysiologisch. Op je junkdag zul je waarschijnlijk je lichaam verrassen met een bombardement aan calorieën. Het gevolg zal zijn dat je metabolisme een tandje hoger gaat staan. Als je weer terugkeert naar je dagelijkse regime zal je metabolisme dagenlang zijn verhoogd. Het nettoresultaat: je zult uiteindelijk meer lichaamsvet verbranden door je kortdurende uitspatting.

Stap 15: Houd vol – het wordt steeds makkelijker. Als je voor de eerste keer in je leven overstapt op een voedingspatroon met veel eiwitten en ‘schone’ voeding, zonder transvetzuren, zout, snel opneembare koolhydraten en smaakversterkers, dan zul je in het begin moeite hebben met je deze voedingswijze. Zonder dat je het weet ben je aan die cocktail van zout, suiker, vetten en smaakstoffen verslaafd geraakt. Gelukkig is junkfoodverslaving een verslaving waaraan je je snel kunt ontworstelen. Als je eiwitrijk en schoon gaat eten, zul je al na een twee of drie weken ontdekken dat je trek in junkfood verdwijnt. Je zult je nieuwe eten net zo lekker gaan vinden als je junkfood. En tegelijkertijd zul je zien dat je nieuwe manier van eten en leven je beloont. Het vet op je lichaam verdwijnt en je gaat steeds steviger in je vel zitten. Je zult fysiek sterker worden. Je wordt fitter. Je hebt meer energie dan vroeger en je bent vitaler. Je verandert kortom in een ander en beter functionerend mens. En op het moment dat je dat beseft, zul je helemaal geen zin meer hebben om nog terug te keren naar je oude manier van leven.

Veel succes!

Reacties

Plaats jouw reactie
[+Plaats nieuwe reactie]
Jouw naam
Email adres
Bericht
Security Code
Berry, 12 Oct, 2011
Ik ben zo vrij om voor Willem te antwoorden: ja dat zit in RODE druivensap. Wat er in de pakken van de doorsnee supermarkt zit kan ik niet voor in staan. Maar pure biologische rode druivensap is idd zo'n goede sportdrank. Dit betekent natuurlijk niet dat iedere calorie niet telt. Bovendien zijn enkelvoudige koolhydraten ook niet altijd gewenst. Lees mijn blog hierover en ontdek waaneer zo'n drank goed inzetbaar is. Succes!
Reageer
H., 29 Sep, 2011
Hallo Willem. Even voor de zekerheid: Wil je nou zeggen dat er ferulic acid,syringic acid, resveratrol, chlorogenic acid en gallic acid in elkeordinaire druivensap zit die elke supermarkt verkoopt?En kun je ook gewoon door de dag druivensap drinken zonder vet aan tezetten? (door de syringic acid)Wel letten't op de totale kcal hoeveelheid natuurlijkM.v.g, H.
Reageer